Malay Kids In France

Untuk Orang Melayu saja!

 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log in  

Share | 
 

 Gempa Bumi di South Asia

Go down 
AuthorMessage
~Nina~
Super!! MEmang terer lah orang nie
avatar

Number of posts : 406
Localisation : mane ekk?...ntah..lupe ahh..
Registration date : 2005-08-10

PostSubject: Gempa Bumi di South Asia   Sun 9 Oct Ó 13:37

ISLAMABAD 8 Okt. - Lebih 2,100 orang dipercayai terkorban dan banyak lagi cedera dalam gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter yang menggegarkan benua kecil Asia Selatan, terutama kawasan utara Pakistan dan India serta timur Afghanistan pagi ini.

Berdasarkan maklumat yang diterima setakat 12 tengah malam ini (waktu Malaysia) hampir 2,000 orang disahkan terkorban di ketiga-tiga negara tersebut.

Sebanyak 14 gegaran susulan turut dirasai dan ia diramalkan akan berlarutan sehingga Isnin ini.

Gempa bumi juga terjadi di kawasan selatan Aceh.

Beberapa kampung di Pakistan ranap manakala di ibu negara, Islamabad, berpuluh-puluh orang dikhuatiri terbunuh atau terperangkap apabila dua bangunan pangsapuri runtuh.

``Kerosakan dan bilangan kemalangan jiwa dijangka sangat besar.

``Inilah gempa bumi terburuk di Pakistan sejak kebelakangan ini,'' kata ketua jurucakap tentera Pakistan, Mejar Jeneral Shaukat Sultan di sini, hari ini.

Pihak berkuasa memberi amaran angka kemalangan jiwa dijangka meningkat di utara Pakistan, tetapi maklumat lanjut sukar diperoleh kerana talian komunikasi terputus.

Gempa bumi berlaku pada pukul 9.50 pagi waktu tempatan (11.50 pagi waktu Malaysia) dan berpusat di kawasan pergunungan Kashmir Pakistan, dekat sempadan India, kira-kira 95 kilometer ke timur laut Islamabad.

Ia diikuti empat gegaran susulan berukuran 5.4 hingga 5.9 pada skala Richter.

Gegarannya dirasai di seluruh utara dan timur Pakistan di samping wilayah Kashmir dan beberapa bahagian Afghanistan.

Berpuluh-puluh orang dikhuatiri terbunuh atau terperangkap dalam runtuhan satu blok pangsapuri 12 tingkat yang roboh di sini.

Pihak berkuasa berkata, dua blok itu mengandungi 75 unit.

``Beratus-ratus penghuni dipercayai berada dalam 75 unit itu,'' kata seorang pegawai kerajaan, Mohammad Ali.

Di bandar Lahore, timur Pakistan, sekurang-kurangnya sembilan orang cedera termasuk lapan pegawai renjer tentera terperangkap apabila bumbung pejabat runtuh. Seramai 1,000 orang disahkan terbunuh di Muzaffarabad, ibu negeri wilayah Kashmir yang dikuasai Pakistan manakala lebih 600 lagi maut di kawasan Hazara, North West Frontier Province, utara Pakistan.

Saksi di Islamabad juga berkata, bumi bergegar selama lebih 30 saat, menggoncangkan bangunan dan mencetuskan panik.

Masjid-masjid di ibu negara Pakistan turut memperdengarkan ayat-ayat suci sejurus kemudian.

Di Kashmir India, sekurang-kurangnya 36 askar dan 164 penduduk awam terkorban manakala lebih 300 lagi cedera dirawat di hospital.

``Askar berkenaan terbunuh di Garisan Kawalan (LOC),'' kata seorang jurucakap tentera India, P. Sehgal dengan merujuk kepada garisan sempadan yang memisahkan wilayah Kashmir di antara India dan Pakistan.

Penduduk di ibu kota Kashmir India, Srinagar berkata, gempa bumi melanda kawasan itu sekitar 9.25 pagi (11.55 pagi waktu Malaysia).

``Inilah gempa bumi paling kuat pernah saya alami sepanjang hayat saya,'' kata Aisha Begum.

Gegaran itu turut menggoncangkan bangunan di ibu negara India, New Delhi.

Dalam pada itu di Afghanistan, dua kanak-kanak terbunuh dan hampir 12 rumah musnah.

Pusat Geologi Amerika Syarikat (USGS) menyifatkan gempa bumi itu sebagai `kuat' dan menyatakan ia berlaku sedalam 10 kilometer di perut bumi.

Pegawai USGS, David Applegate memberitahu CNN, kerana pusat gempa itu agak dekat dengan permukaan bumi, gegarannya dirasai di kawasan yang luas. - Agensi
Back to top Go down
View user profile
mfizah
Medium! bolh lah
avatar

Number of posts : 14
Localisation : FRANCE
Registration date : 2005-08-14

PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   Tue 11 Oct Ó 13:18

Bala atau Bencana?

_________________
Tatkala Bulan Berbicara
Les Jours s'en vont..Je demeure...
I see only the darkness when i have the lights..
I turn on the lights and everything disappear..
Back to top Go down
View user profile
Luqman
Rang: Administrateur
avatar

Number of posts : 1712
Age : 25
Localisation : Ikut suka hati aku lah
Registration date : 2005-08-10

PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   Thu 13 Oct Ó 8:27

entah lah! Magnitude 7.2 kan ?

_________________
Special Thanks for zaim and kak fiqah sebab tolong kita buat forum nie Wink
Back to top Go down
View user profile http://malaydifrance.forumactif.com
~Nina~
Super!! MEmang terer lah orang nie
avatar

Number of posts : 406
Localisation : mane ekk?...ntah..lupe ahh..
Registration date : 2005-08-10

PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   Fri 14 Oct Ó 11:43

bukan 7.2 lah!!!7.5
Back to top Go down
View user profile
lUzsTaR_hiTcHie
Hyper User!!!
avatar

Number of posts : 1153
Localisation : beach of bitches n sumtime bilik awek korg.
Registration date : 2005-08-14

PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   Thu 20 Oct Ó 19:02

pasal mende tuh pon nak gado ker???isk▓..dah tau negare▓ islam kne gempa bumi..marilah kite berdoa sesame..semoge allah selamatkan umat▓ islam di tempat laen..dan..bertaubat lah korang semue..jgn nak tukar▓ pakwe..awek pon same..jgn nak tukar▓..aku tau larr korg jage reputation..isk▓..tapi marilah kite berdoa sesame..isk▓

_________________
Back to top Go down
View user profile
Luqman
Rang: Administrateur
avatar

Number of posts : 1712
Age : 25
Localisation : Ikut suka hati aku lah
Registration date : 2005-08-10

PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   Fri 21 Oct Ó 13:23

Entah! apalah si Nina! Kesian dia orang semua ! kesejukan! Ayah aku nak derma kan duit sikit kalau tak silap

_________________
Special Thanks for zaim and kak fiqah sebab tolong kita buat forum nie Wink
Back to top Go down
View user profile http://malaydifrance.forumactif.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Gempa Bumi di South Asia   

Back to top Go down
 
Gempa Bumi di South Asia
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» NORTH AND SOUTH KOREA EXCHANGE ROCKET FIRE.
» The King presents Colours to the Royal Regiment of Canada and the South Saskatchewan Regiment
» Sgt. D. B. Hammond RCFA/CS - KIA South Africa 27 Jan. 1901
» SOUTH OF THE BORDER DOWN MEXICO WAY
» Milk to share- South Jersey

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malay Kids In France :: .:All:. :: World News-
Jump to: